Choroby

Vo svorke divých vlkov majú možnosť páriť sa iba alfa samec a alfa samica. To prirodzene zabezpečí, že sa rodia šteniatka iba od zdravých a silných jedincov. Československý vlčiak je relatívne zdravé plemeno, napriek tomu zdedil po nemeckom ovčiakovi niektoré choroby.

Najčastejšie choroby, ktoré možno pri československom vlčiakovi sledovať sú dysplázie lakťového a bedrového kĺbu, degeneratívna myelopatia, luxácia šošovky, epilepsia, dwarfizmus. Frekvencia výskytu týchto chorôb je však v populácii československého vlčiaka nižšia oproti iným plemenám.

Degeneratívnu myelopatiu, ktorá sa prejavuje paralýzou zadných končatín, je potrebné odlíšiť od dysplázie bedrového kĺbu. Degeneratívna myelopatia postihuje miechu a v počiatku sa prejavuje krívaním zadných končatín alebo dysfunkciou močového mechúra. Na rozdiel od dysplázie je degeneratívna myelopatia nebolestivá, pretože postihuje nervový systém a nie kĺby. Diagnostika tejto choroby spočíva v odobratí krvnej vzorky a kontrola konkrétneho génu, zodpovedného za toto ochorenie. Diagnostiku dysplázie lakťového aj bedrového kĺbu vykoná veterinárny lekár pomocou röntgonu.

Toto plemeno je náchylné na malnutríciu z bežných krmív pre psy. Pri dlhodobej podvýžive môže pes chradnúť, zaostávať v raste, byť menej aktívny a privodiť si iné choroby. Preto je potrebné psovi zabezpečiť plnohodnotnú potravu bohatú na živiny. Kŕmenie československého vlčiaka surovým mäsom a kosťami je pre neho najprirodzenejší spôsob. Pri pestrej kŕmnej dávke zloženej z 50 – 60 % mäsa, 20 – 30 % kostí, 20 – 30 % príloh, pes príjme dostatočné množstvo živín na krytie denných požiadaviek. Množstvo krmiva na deň zodpovedá pri dospelom psovi 2 – 3 % z ideálnej hmotnosti psa, ktorú by mal mať zdravý pes. Z mäsa sa môže psom podávať kuracie, morčacie, kačacie, králičie, jahňacie, teľacie, hovädzie, bravčové, divinu, rybacie a iné druhy. Z ovocia a zeleniny všetko okrem cibule, cesnaku, hrozna a treba byť opatrný aj pri zelenine, ktorá nadúva. Pred podaním je potrebné ju vhodne upraviť, napr. mixovať, postrúhať, spariť alebo premraziť, aby čo najviac simulovala rastlinnú potravu v tráviacom trakte koristi.